Cuma, 29 Ağu 2014
27.05. 2011 Üç Aylar Ve Regaip Kandili PDF Yazdır e-Posta

وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونيِ َا سْتَجِبْ لَكُمْ إِنَّ الَّذيِنَ

يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِينَ [1]

قال النبي صلي الله عليه وسلم: الَّلهُمَّ بَارِكْ لَنَا فيِ رَجَبَ وَشَعْبَانَ وَبَلِّغْنَا رَمَضَان .

Muhterem Müminler!

Yüce Allah’ın insanlara rahmetini bolca ihsan ettiği belli vakitler ve belli mevsimler vardır. Kameri aylardan Recep, Şaban ve Ramazan ayları da feyiz ve bereketi bol olan zaman dilimlerindendir.

Allah’a şükürler olsun ki, İslam dinine gönülden bağlı halkımızın ‘üç aylar’ diye özel bir önem verdiği Recep, Şaban ve Ramazan aylarına yaklaşmış bulunuyoruz. İnşallah; önümüzdeki 3 Haziran Cuma günü ‘üç aylar’ başlayacak ve 2 Haziran Perşembe gününü Cuma’ya bağlayan gece de Regâib kandilini idrak edeceğiz.

Sevgili Peygamberimiz, bu aylarda her zamankinden daha çok ibadet eder ve “Allah’ım! Recep ve Şaban ayını bize bereketli kıl ve bizi Ramazan ayına kavuştur”[2] diye dua ederdi.

Şüphesiz ki bu aylar, dünyanın ağır meşgaleleriyle bunalan ruhlarımızı dinlendirmek ve kulluk şuuru içinde Yüce Allah’ın merhametine sığınmak için çok büyük fırsatlardır. Bu aylarda yapılacak dualar, tövbe-istiğfarlar, iyilikler ve hayırlar, sevinç ve üzüntülerin gönülden paylaşılması, Rabbimizin katında karşılığını fazlasıyla bulacaktır.

Kıymetli Müslümanlar!

Regaib kandili; Yüce Allah’ın rahmetinin, ihsan ve manevi hediyelerinin diğer zamanlardan daha çok tecelli etmesi, samimi kalple Allah’a yönelenlerin affedilmelerinin ümit edilmesi ve müminlerce gönülden arzulanması sebebiyle bu geceye “Regâib” denilmiştir.

Muhterem Müslümanlar!

Bu gecede öncelikle yapmamız gereken şey, nefis muhasebesidir. Yani kendimizi hesaba çekmektir. Her şeyin para ile ölçüldüğü, insanlar ve toplumlar arası ilişkilerin bozulduğu, huzurun yerine kargaşanın hâkim olduğu bir dünyada insanın ruhunu derin acılardan koruyabilmek için, nefis muhasebesine her zamankinden daha çok ihtiyaç vardır. Dinimizin ısrarla bize tavsiye ettiği bu nefis muhasebesi ihmal edilirse, insanın varlığı anlamını kaybeder. Bunun toplumdaki yansıması da; arsızlık, hayâsızlık, ahlaksızlık, haksızlık, hırsızlık, yolsuzluk, kin ve intikam duygularının yaygınlaşması, merhametsizlik ve sevgisizlik biçiminde ortaya çıkar.

Nefsiyle muhasebesini hakkıyla yapanlarda ve iç dünyasına yönelenlerde görülen ilk değişim ise; bütün kötülükleri terk edip, insanlığın sıkıntı ve ıstıraplarını yüreklerinde hissetmeleridir.

Regaib Kandili, sözünü ettiğimiz bu nefis muhasebesinin yapılması için bulunmaz bir fırsattır. Şu halde bu gece hatalarımız varsa onları terk edelim, kötü duygu ve düşünceleri kalplerimizden silelim. Bize Allah ve Resulünü unutturan şeyleri terk edelim. Gönül dünyamızı kirleten haset, kin, düşmanlık, haksızlık ve zulme bulaşmaktan sakınalım.

İçten bir tövbe ile yeni bir başlangıç yapalım. Birbirimize, anne ve babamıza, yakınlarımıza sevgiyle ve iyilikle yaklaşalım. Dünyamızı saran kötülük ve düşmanlıklara karşı birlik ve beraberlik içinde olalım. Gönüllerimizde iyilik, merhamet sevgi ve hoşgörü ışığını yakalım. Kalplerimiz bu güzel duygularla dolsun. Allah’ın rahmet ve bereketi üzerinize olsun!

[1] Mümin, 40/60.

[2] Hanbel, Müsned, I, 259.

HAZIRLAYAN: SİLOPİ MÜFTÜLÜĞÜ

cocuk ilim